Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Και στην Ελλάδα θα εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες για την έκδοση διαζυγίων για διεθνή ζευγάρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως στην απόφαση της Ελλάδας να υιοθετήσει, όπως έχουν ήδη κάνει άλλα 15 κράτη μέλη, τους κανόνες της ΕΕ που δίνουν τη δυνατότητα στα διεθνή ζευγάρια να επιλέγουν ποιας χώρας η νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού τους.

Η απόφαση να υιοθετήσει τους κανόνες της ΕΕ που δίνουν τη δυνατότητα στα διεθνή ζευγάρια να επιλέγουν ποιας χώρας η νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου τους, δίνει μία λύση σε πολλά ζευγάρια που ταλαιπωρούνται επί πολλά χρόνια με χρονοβόρες διαδικασίες που ενέχουν τεράστιο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος.

Με σχεδόν 1 εκατομμύριο διαζύγια στο χώρο της ΕΕ το 2009 (Eurostat), η λύση αυτή βοηθά τα ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων, εκείνα που ζουν χωριστά σε διαφορετικές χώρες ή ζουν μαζί σε χώρα άλλη από τη χώρα καταγωγής τους.

Τα διεθνή ζευγάρια θα είναι σε θέση να συμφωνούν εκ των προτέρων ποιο δίκαιο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού τους.


Σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει, οι δικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους κοινή μέθοδο για να αποφασίζουν ποιας χώρας η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί.

Τους νέους κανόνες της ενισχυμένης συνεργασίας που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με αυτή την ιστορική απόφαση του 2012 για τα διαζύγια, ήδη έχουν υιοθετήσει 15 χώρες: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
πηγη pestanea   www.sos-sygapa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου